Γερακίνα Μπουρίκα: «Η ζωή έχει κάποιους κανόνες δικαιοσύνης»

Το «Φωτιά στο Παρελθόν» από την συγγραφέα Γερακίνα Μπουρίκα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ωκεανός» είναι ένα βιβλίο που δεν ήθελα να αφήσω από τα χέρια μου. Με μάγεψε η ιστορία αγάπης που διαδραματίζεται στις σελίδες του και είμαι σίγουρη πως θα ενθουσιάσει και όσους την διαβάσουν.

Πως εμπνευστήκατε την συγκεκριμένη ιστορία;

Η έμπνευση για αυτό το βιβλίο είχε κάτι μαγικό. Ήταν η ανάμνηση ενός καλοκαιριού στην εφηβεία μου, ο πρώτος δικός μου έρωτας, μια ιδέα καθώς οδηγούσα το αυτοκίνητό μου.. Ήταν πολλές διαφορετικές στιγμές που έζησα πριν και κατά την διάρκεια που εξελισσόταν η ιστορία μου μέχρι να φτάσω στην λέξη τέλος. Ουσιαστικά δεν υπήρξε κάτι ολοκληρωμένο στο μυαλό μου όταν ξεκίνησε. Το μόνο που ήξερα ήταν η αρχή της ιστορίας. Γι’ αυτό σχεδόν κι εγώ ζούσα την συνέχειά της όπως και ο κάθε αναγνώστης. Ήμουν περίεργη να μάθω τι θα γίνει στις επόμενες σελίδες.

Τους ήρωες σας χαρακτηρίζει μια τραγικότητα. Η κάθαρση είναι ο κύριος σκοπός ή η διαδρομή τους μέχρι εκεί είναι το πιο σημαντικό;

Εξίσου σημαντικά είναι και τα δύο αφού είναι αλληλένδετα. Η διαδρομή ουσιαστικά οδηγεί στην κάθαρση. Όχι μόνο στο βιβλίο μου αλλά και στην πραγματική ζωή.

Η κεντρική ηρωίδα σας, η Βασιλική, από αδύναμο κορίτσι που άλλοι καθορίζουν την ζωή της μετατρέπεται σε μια δυναμική γυναίκα. Ποιο είναι τελικά εκείνο το στοιχείο που την μεταμορφώνει;

Οι μόνοι άνθρωποι που καθορίζουν την ζωή της Βασιλικής είναι οι γονείς της. Όπως και σε κάθε παιδί άλλωστε πριν ενηλικιωθεί. Οπότε η αδυναμία της είναι μονάχα απέναντι σε αυτούς. Νομίζω πως ο χαρακτήρας της ήταν εξαρχής δυναμικός και δεν μεταμορφώθηκε στην συνέχεια. Σκέψου ότι παρόλη την αυστηρότητά τους ακόμη και όταν ήταν έφηβη, τον έρωτά της τόλμησε να τον ζήσει και αργότερα να διεκδικήσει την ελευθερία της ανεξάρτητα αν παγιδεύτηκε τελικά μέσα σε μια κατάσταση.

Κατά την γνώμη σας το καλό πάντα κερδίζει;

Η ζωή έχει κάποιους κανόνες δικαιοσύνης. Ή τουλάχιστον αυτό θέλω να πιστεύω εγώ.

Υπάρχουν σήμερα τόσο δυνατοί έρωτες σαν εκείνο που ζουν η Βασιλική και ο Φίλιππος;

Δυνατοί έρωτες υπάρχουν σίγουρα. Το μόνο που δεν ξέρω είναι αν διαρκούν για πάντα. Εγώ έχω ζήσει τέτοιο έρωτα και πιστεύω το ίδιο και οι περισσότεροι. Ίσως το πρόβλημα σε κάποιους είναι ότι δεν μπορούν να τον αναγνωρίσουν ή να τον παραδεχτούν. Η δύναμη του έρωτα υπάρχει παντού αν κοιτάξεις γύρω σου. Ο μεγαλύτερος μάρτυρας της ύπαρξής του είναι η τέχνη.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας