Γιόλα Δαμιανού Παπαδοπούλου: «Ένας άντρας επηρεάζει την ζωή μιας γυναίκας μόνο αν της προσφέρει αγάπη»

Η Μαργαρίτα ήταν μόλις οχτώ χρόνων όταν οι γονείς της την έστειλαν παραδουλεύτρα σ’ ένα αρχοντικό στην πόλη. Στα δεκατρία της, το αφεντικό την εκμεταλλεύτηκε και, αφού της πήρε το παιδί της, την πέταξε στον δρόμο. Τότε, εκείνη τυχαία ανακάλυψε την κλίση της στον χορό και την έκανε επάγγελμα. Έγινε χορεύτρια σε καμπαρέ. Έτσι άρχισε το μοναχικό ταξίδι μιας γυναίκας που η μοίρα τη χτύπησε αλύπητα. Αλλά δεν το έβαλε κάτω…

Το μυθιστόρημα «Ασυγχώρητο Λάθος» της Γιόλα Δαμιανού Παπαδοπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, συνδέει πολύ όμορφα την πραγματικότητα με την μυθοπλασία, σε μια ιστορία που σου κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

Πως εμπνευστήκατε την ιστορία;

Το μυθιστόρημα «Ασυγχώρητο Λάθος» είναι εμπνευσμένο από τη ζωή μιας γυναίκας που κατάφερε να ανατρέψει όλα τα δεδομένα της ζωής της και από το τίποτα να γίνει το πιο πολυσυζητημένο άτομο της εποχής της. Από τη φτώχια στα αμύθητα πλούτη. Από την πορνεία στην φιλανθρωπία. Με ενέπνευσε το σθένος και η ανθεκτικότητα της και ήθελα να κάνω μια ηρωίδα που να της μοιάσει. Πήρα εκείνα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς της που την ανάδειξαν σαν μια περσόνα της εποχής της κι έφτιαξα τη δική μου ηρωίδα τη Μαργαρίτα.

Η μυθοπλασία συνυπάρχει αρμονικά στο βιβλίο σας με γεγονότα της πραγματικότητας. Είναι ένα είδος γραφής που σας συναρπάζει;

Αυτό που ουσιαστικά κάνω είναι να παντρεύω την πραγματικότητα με τον μύθο. Συνήθως τα μυθιστορήματά μου είναι εμπνευσμένα από αληθινές ιστορίες κι αυτό γιατί πιστεύω πως ο ανθρώπινος παράγοντας μου επιτρέπει να φτάνω σ’ ένα μεγάλο βάθος συναισθημάτων και σκέψεων. Ο αναγνώστης εκτιμά αυτό που είναι αληθινό για να μπορεί κι αυτός να συνυπάρχει μέσα στην ιστορία.

Η κεντρική ηρωίδα σας, η Μαργαρίτα, είναι μια γυναίκα που εκεί που πέφτει βρίσκει τον τρόπο να ξανασηκώνεται. Οφείλεται στην ψυχική της δύναμη ή σε μια μοίρα που προκαθορίζει την ζωή της;

Το συναρπαστικό με τη Μαργαρίτα είναι που αντιμετώπισε τα δύσκολα παιδικά της χρόνια και δεν πτοήθηκε. Πήρε καθοριστικές αποφάσεις για τη ζωή της ωθούμενη από ένα ένστικτο επιβίωσης. Είναι ένας μηχανισμός που ενεργοποιείται στον ανθρώπινο νου και μας επιτρέπει να συντηρούμε τους εαυτούς μας. Από κάποιο σημείο και μετά πιστεύω πως η μοίρα έπαιξε το δικό της ρόλο.

Πόσο τελικά ένας άνδρας μπορεί να επηρεάσει την ζωή μιας γυναίκας;

Ένας άντρας επηρεάζει τη ζωή μιας γυναίκας μόνο αν της προσφέρει αγάπη και εμπιστοσύνη.

Για εσάς ποια λάθη είναι ασυγχώρητα;

Ασυγχώρητο λάθος είναι να μην συγχωρείς. Το μίσος και η έχθρα είναι ένα σαράκι που τρώει σιγά σιγά το μυαλό και τη ψυχή μας. Αν αντί να κάνουμε όνειρα αναλώνουμε τις μέρες μας στο να κάνουμε πλάνα εκδίκησης, αυτό σημαίνει πως η μισή μας ζωή μένει κενή, χωρίς χαρά και φως.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας