Μαρία Παπαδάκη «Ένα ζωτικό ψεύδος, μπορεί και να χαρακτηριστεί… ευλογημένο»

Το «Ευλογημένο ψέμα» της Μαρίας Παπαδάκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός, είναι ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα που καθηλώνει τους αναγνώστες. Μέσα από την ιστορία του Γιάννη, ενός ιερέα που ήθελε να γίνει τραγουδιστής, η μυθοπλασία πλέκεται περίτεχνα με κοινωνικά θέματα της σύγχρονης εποχής.

Πως εμπνευστήκατε το Ευλογημένο Ψέμα;

Το εμπνεύστηκα από δυο υπαρκτά πρόσωπα. Τον Γιάννη και τη Μαρία. Άκουσα τις ιστορίες τους κι ύστερα κατέφθασε η μυθοπλασία κι έκανε τη σύνθεση.

Στην ιστορία σας είναι ισχυρή η παρουσία της θρησκείας. Ποια είναι η σχέση σας μαζί της;

Η σχέση μου με τη θρησκεία είναι πολύ καλή. Πιστεύω σε μια ανώτερη δύναμη που δημιούργησε το Σύμπαν, αλλά ελευθέρωσε τα δημιουργήματά του και τους έδωσε την ευκαιρία να διαλλέγουν μόνα τους τον δρόμο που θα ακολουθήσουν, ιδιαίτερα το ανθρώπινο δυναμικό. Στην ιστορία μου πρωτοστατεί ένας ιερέας που όλοι θα θέλαμε νομίζω να γνωρίσουμε στη ζωή μας. Ένας ιερέας ανθρώπινος, απαλλαγμένος από τη δίψα για δόξα και χρήμα, που με τις εναλλακτικές μεθόδους που εφαρμόζει κάνει το ποίμνιό του κι όχι μόνο, να τον αγαπήσει πολύ και να τον υπερασπιστεί με νύχια και με δόντια σε όλα.

Ο Γιάννης, ο κεντρικός σας ήρωας, είναι ένας ιερέας που θέλει να γίνει τραγουδιστής. Πιστεύετε πως το… πεπρωμένο φυγείν αδύνατον ή εμείς ορίζουμε την τύχη μας;

Όχι, δεν πιστεύω πως το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον. Εμείς επιλλέγουμε τον τρόπο που θα ζήσουμε, τους ανθρώπους που θα αγαπήσουμε, τους τόπους που θα κατοικήσουμε. Μπορεί βέβαια, κάτι να είναι γραμμένο στο κιτάπι της μοίρας που λένε, αλλά μπορούμε να το αλλάξουμε με τη δύναμη της ψυχής μας και με τα… θέλω μας! Ο Γιάννης ήθελε να γίνει τραγουδιστής, αλλά κάποια γεγονότα τον απέτρεψαν. Έτσι διάλεξε τον δρόμο της ιεροσύνης. Το τραγούδι όμως το είχε στο αίμα του. Αν τα κατάφερε και σ’ αυτό, θα το ανακαλύψετε διαβάζοντας το «Ευλογημένο ψέμα»…

Πέρα από την θρησκεία θίγεται με περίτεχνο τρόπο θέματα όπως η ομοφυλοφιλία, η πορνεία, η υιοθεσία, η εγκληματική φύση… Πως αποφασίσατε να τα περιπλέξετε όλα αυτά;

Δεν αποφάσισα εγώ να τα περιπλέξω. Η πορεία της συγγραφής του βιβλίου και οι ίδιοι οι ήρωές του… μου τα υπαγόρεψαν. Πάντα όμως θέλω να θίγω κοινωνικά θέματα στα βιβλία μου. Θέματα που μας απασχολούν όλους καθημερινά.

Εκτός από τις σελίδες ενός βιβλίου, πόσο ευλογημένο μπορεί να είναι τελικά ένα ψέμα;

Αν είναι ένα κατά συνθήκην ψέμα, ένα ζωτικό ψεύδος, μπορεί και να χαρακτηριστεί… ευλογημένο. Ίσως προστατέψει ζωές, ίσως φέρει ευτυχία, ίσως αποτρέψει κάποιο δυσάρεστο γεγονός. Το θέμα είναι πως όταν αποκαλυφθεί, ο άνθρωπος που το εισέπραξε σίγουρα θα νιώσει προδομένος και εξαπατημένος. Αν όμως ξεπεραστεί αυτό, μπορεί η ευτυχία να ξαναχτυπήσει την πόρτα του!

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας