Μαρία Χονδρού: «Οι μνήμες μπορούν να καθορίσουν τις επιλογές μας»

Ποιοι είμαστε τελικά; Πόσα γνωρίζουμε για τη ζωή μας, για τον εαυτό μας. Οι μνήμες μας είναι τελικά επιλεκτικές; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα απαντά στο βιβλίο της «Θαμμένες Μνήμες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anima, η συγγραφέας Μαρία Χονδρού. Ένα μεταφυσικό, ψυχολογικό θρίλερ για γερά νεύρα.

Πως εμπνευστήκατε την ιστορία του βιβλίου σας;

Συνήθως η “έμπνευση” για το καθετί που ξεκινάω να γράψω μου παρουσιάζεται σαν εικόνα. Εμφανίζεται μπροστά μου καθαρά, χωρίς προειδοποίηση, κυρίως όταν είμαι πιεσμένη. Όσον αφορά τις Θαμμένες Μνήμες, το πρώτο πράγμα που είδα ήταν μια κοπέλα με αναπτυγμένη διαίσθηση, που είχε τη δυνατότητα να αισθάνεται τον άλλο απλά κοιτώντας τον στα μάτια, να νιώθει όχι μόνο αυτά που εκφράζονται αλλά κι αυτά που κρύβονται πίσω από τον καθένα, να επικοινωνεί με πνεύματα, έχοντας γεννηθεί με αυτό που αποκαλούμε έκτη αίσθηση. Σιγά-σιγά ξετυλίγοντας αυτή την εικόνα, γεννήθηκαν όλα τα υπόλοιπα.

Η κεντρική ηρωίδα σας η Άννα, ζει μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου. Πόσο δύσκολο ήταν να συνδυάσετε στην ιστορία σας, δύο τόσο διαφορετικούς κόσμους;

Δεν ένιωσα ότι δυσκολεύτηκα. Όταν τα έχεις όλα μέσα στο μυαλό σου και τα παρουσιάζεις όπως ακριβώς τα έχεις σχεδιάσει, δε νομίζω ότι είναι δύσκολο. Άλλωστε πάνω από όλα είμαι αναγνώστης και το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνω, ήταν να παρουσιάσω μια ιστορία όπως ακριβώς θα ήθελα να τη διαβάσω. Και φυσικά να μην καταφέρει κανείς να “εξιχνιάσει” το τέλος που ήταν και το μεγαλύτερο άγχος μου.

Θα χαρακτηρίζατε την ιστορία σας ως ψυχολογικό θρίλερ;

Θα τη χαρακτήριζα ως μεταφυσικό, ψυχολογικό θρίλερ. Εμπλουτισμένη με στοιχεία μεταφυσικού που καθοδηγούν και μεταλλάσουν την ψυχολογία της Άννας συνθέτοντας ένα θρίλερ. Αυτός ήταν ο σκοπός μου τουλάχιστον. Το αν το πέτυχα εσείς θα το κρίνετε.

Οι θαμμένες μνήμες είναι εκείνες που καθορίζουν τελικά και την μετέπειτα ζωή μας;

Οι μνήμες γενικότερα μπορούν να καθορίσουν, τη ψυχολογία, τη συμπεριφορά, τις επιλογές. Τα πάντα άλλωστε στο παρελθόν μετατρέπονται σε μνήμες στη ζωή μας. Άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε άσχημες. Ότι μας πληγώνει, ότι δε θέλουμε ίσως να αντιμετωπίσουμε βρίσκουμε ένα τρόπο, κάτι σαν άμυνα του οργανισμού μας και το θάβουμε όσο πιο βαθιά μπορούμε.

Οι θαμμένες μνήμες όμως ποτέ δε μένουν για πάντα θαμμένες. Πάντα έρχεται η ώρα που θα χρειαστεί να τις αντιμετωπίσουμε. Και τότε θα πρέπει να κάνουμε την επιλογή μας. Επιλογή με βάση τις μνήμες μας που επιλεκτικά έχουμε κρατήσει για να σηκωνόμαστε ακόμα πιο ψηλά. Όλα μέσα στο μυαλό μας και τα πάντα εξαρτούνται από τις επιλογές μας και τις σκέψεις μας. Ακόμα και όταν όλα πάνε στραβά. Μαθήματα είναι.

Τι σας αρέσει να διαβάζεται;

Κυρίως διαβάζω αστυνομικά, μυστηρίου και θρίλερ. Αλλά διαβάζω και βιβλία ψυχολογίας και πολλά παιδικά παραμύθια. Ότι με ταξιδεύει, παίζει με το μυαλό μου και τη φαντασία μου και με προκαλεί για να μη το αφήσω από τα χέρια μου, το διαβάζω.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας