Νάγια Δαλακούρα: «Ήθελα πολύ να γράψω ένα μυθιστόρημα για τον τόπο μου, τη Θράκη»

Στη «Θράσσα» της Νάγιας Δαλακούρα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, μεταφερόμαστε στην Θράκη και στον κόσμο της Ζωής, μιας αρχοντοπούλας από τη Μοσυνούπολη, που αναζητεί επίµονα την ταυτότητά της. Στο ταξίδι της στα κάστρα της Θράκης θα τη συντροφεύουν άγιοι και δαίµονες καθώς και µικροί ή µεγάλοι ηρώες του 13ου αιώνα. Η συγγραφέας μας μίλησε για το μυθιστόρημα της, μια όμορφη ιστορία αγάπης που «παντρεύει» την πραγματικότητα με την μυθοπλασία.

Πως προέκυψε η ιστορία της ΘΡΑΣΣΑΣ;

Η ιστορία της ΘΡΑΣΣΑΣ προέκυψε μέσα από πολλά οδοιπορικά εκατέρωθεν της οροσειράς της Ροδόπης, στις πόλεις, τα αρχαία μνημεία και τα δάση της. Ήθελα πολύ να γράψω ένα μυθιστόρημα για τον τόπο μου, τη Θράκη, και ο μεσαιώνας, ως αγαπημένη μου ιστορική περίοδος, υπήρξε το πρώτο χρονικό πλαίσιο που ήρθε στο μυαλό μου για το συγκεκριμένο βιβλίο. Επιπλέον, ο 13ος αιώνας είναι μια εποχή για την οποία υπάρχει ένα μεγάλο λογοτεχνικό κενό στη βιβλιογραφία της Θράκης και γενικότερα μια περίοδος της ιστορίας λογοτεχνικά παραμελημένη.

Πόσο καθοριστική ήταν η έρευνα στην εξέλιξη της ιστορίας σας; Προέκυψαν ανατροπές;

Χωρίς επιτόπια και βιβλιογραφική έρευνα θα ήταν αδύνατη η συγγραφή της ΘΡΑΣΣΑΣ, καθώς εξ αρχής επεδίωξα η μυθοπλασία μου να έχει σαφές ιστορικό υπόβαθρο. Ανατροπές υπήρξαν πάρα πολλές, από γεγονότα στα οποία ήθελα να αναφερθώ και δεν ταίριαζαν στο χρονικό ή γεωγραφικό πλαίσιο μέχρι υλικά τα οποία ήθελα να χρησιμοποιούν οι ήρωες και δεν είχαν ανακαλυφτεί την εποχή εκείνη. Χρειάστηκε, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου να ανασκευάσω (απρόθυμα) την πλοκή αρκετές φορές.

Η θρησκεία και το μεταφυσικό στοιχείο μπλέκονται αρμονικά στο μυθιστόρημα σας. Ήταν δύσκολο για εσάς αυτό το “πάντρεμα”;

Ήταν αρκετό δύσκολο, γιατί η σχέση μεταξύ παγανισμού, ανισμού, μαγείας και Χριστιανισμού δεν μου ήταν οικεία. Ωστόσο ήθελα πολύ να ερευνήσω την ισορροπία μεταξύ τους, τη μετάβαση από τον ειδωλολατρικό πολυθεϊστικό αρχαίο κόσμο στον κόσμο των αγίων και, ακόμη, την επιρροή που ασκούσε στους ανθρώπους της εποχή εκείνης ο αποκρυφισμός και το μεταφυσικό στοιχείο.

Αν η ηρωίδα σας, η Ζωή, ζούσε στο σήμερα, θα αναζητούσε και πάλι την ταυτότητα της;

Ναι, θα την αναζητούσε. Ωστόσο κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες και με ευκολότερη πρόσβαση στη γνώση.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας