Ρούλα Κοντέα: «Η ζωή είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και αξίζει την αγάπη και προστασία μας»

Μέσα στους παγωμένους διαδρόμους ενός παλιού κτηρίου ένα μεγάλο μυστικό κυκλοφορεί, που μόνο ένας το γνωρίζει. Όταν θα τελεστεί ένας φόνος ο ένοχος θα καταφέρει να παραμείνει ανώνυμος, μέχρι τη στιγμή της καταγγελίας και της αποκάλυψης… Το μυθιστόρημα της Ρούλας Κοντέα “Της καληνύχτας τα φιλιά” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός, θα σας προβληματίσει και θα σας κάνει να αγαπήσετε ακόμη πιο πολύ τη ζωή.

Πως προέκυψε η ιδέα για την συγγραφή του μυθιστορήματός σας;

Οι ιδέες για κάθε βιβλίο που γράφω υπάρχουν μέσα μου σαν τα αγέννητα παιδιά και κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες και προβληματισμούς μου, διεκδικούν τον χώρο τους στο βιβλίο μου που γεννιέται. Καμιά φορά είναι μια έκπληξη και για εμένα και μοιάζει να ακολουθώ αυτό που γνωρίζω πολύ καλά βαθιά μέσα μου, χωρίς να το έχω συνειδητοποιήσει. Η αλήθεια είναι πως πάντα με απασχολούσε το θέμα της ευθανασίας και το δικαίωμα μας σ’αυτό.

Οι ήρωες σας είτε στην προσωπική τους ζωή, είτε στην επαγγελματική έρχονται σε επαφή με τον θάνατο. Από’κει πηγάζει η ανάγκη τους για να “ρουφούν” την ζωή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;

Επειδή η γέννηση και ο θάνατος συμβαίνουν ερήμην μας, ολόκληρη η ζωή μας διαγράφεται ανάμεσα σ’αυτά τα δύο. Και όσο για την γέννησή μας είμαστε εντελώς αθώοι, αλλά για τον θάνατο μας έχω αρχίσει να πιστεύω, πως εμείς οι ίδιοι διαλέγουμε τον δρόμο που θα μας οδηγήσει σ’αυτόν. Αν αγαπάμε τους εαυτούς μας και χρησιμοποιούμε με ένα καλό τρόπο την ζωή μας, ίσως δεν βιαζόμαστε να τερματίσουμε σύντομα, αλλιώς το παιχνίδι παίζεται με άλλον αυτοκαταστροφικό τρόπο και μας οδηγεί στον θάνατο πιο σύντομα. Βοηθάει η γνώση πως η ζωή είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και αξίζει την αγάπη και προστασία μας, για να μας είναι χρήσιμη.

Το ερωτικό στοιχείο διαδραματίζει σημαντική θέση στην ιστορία σας. 

Μόνο ο έρωτας υπερβαίνει τον φόβο του θανάτου και δημιουργεί μια τεράστια απόσταση ανάμεσα σε εμάς και σ’αυτόν. Μόνο ο έρωτας εκείνη την στιγμή, μας κάνει άτρωτους μπροστά στον φόβο και την δύναμη αυτού που μας καταδιώκει.

Την κεντρική ηρωίδα σας, την Λούλου, θεωρώ πως κάποιοι αναγνώστες θα συμπαθήσουν και άλλοι όχι. Ποια είναι η γνώμη σας;

Η Λούλου είναι ο άνθρωπος με την υπέρτατη αγάπη και γνώση της ουσιαστικής προσφοράς στην ζωή και στον θάνατο. Μόνο ένας καλός άνθρωπος θα σκύψει και θα δώσει το φιλί στα χείλη του ετοιμοθάνατου νέου, που το ζητάει σαν το νερό στην έρημο ένας διψασμένος, σαν την σταγόνα της βροχής που θα δροσίσει τον πυρετό του, σαν την αγάπη που κανείς άλλος δεν την μοιράζεται μαζί του. Η Λούλου είναι ο άνθρωπος άγγελος ανάμεσα στις ψυχές που ετοιμάζονται να αναχωρήσουν με ένα τεράστιο πόνο από αυτή την ζωή, που τους έχει γυρίσει την πλάτη. Απλά είναι ο άγγελος που έχουμε όλοι μας ανάγκη να υπάρχει κάπου δίπλα μας ή και μέσα μας.

Τι σας αρέσει να διαβάζετε;

Αγαπάω τα βιβλία ψυχολογίας, Άντλερ, Φρόιντ, Γιούνγκ, ποιήματα, και καλά μυθιστορήματα, και θεατρικά έργα. Αυτή την στιγμή διαβάζω διηγήματα του Τσέχωφ και του Άντλερ το Νόημα της Ζωής. Επίσης έχω διαβάσει Ξενόπουλο, Παπαδιαμάντη, και ότι άλλο κρίνω σημαντικό.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας