Χριστίνα Παλαιολόγου: «Η αναμέτρηση με τον εαυτό μας είναι από τις πιο σημαντικές προκλήσεις»

Σε ποιο βαθμό μπορεί το παρελθόν να επηρεάσει τη ζωή μας; Μπορούν οι πληγές που μας στοιχειώνουν να επουλωθούν οριστικά; Πόσο δύσκολο είναι να αποδεχτούμε την άλλη πλευρά του εαυτού μας; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα μας απαντά η συγγραφέας Χριστίνα Παλαιολόγου, μέσα από την νουβέλα της «Πέρνα την πόρτα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anima.

Η αναμέτρηση με τον εαυτό μας είναι τελικά από τις πιο σημαντικές προκλήσεις στην ζωή μας;

Αν ισχυριστούμε πως έχουμε κάποιο εχθρό – αντίπαλο, τότε δεν είναι άλλος από τον εαυτό μας. Συνεπώς μια αναμέτρηση μαζί του είναι από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που μπορεί να υπάρξουν στην όποια πορεία μας.

Τι σας έδωσε έμπνευση για να δημιουργήσετε την ιστορία και τον ήρωα σας τον Νάσο;

Η αφόρμηση δόθηκε από μια φωτογραφία γνωστή στα social media με ένα γατάκι να βλέπει το είδωλό του άγριο λιοντάρι. Η συζήτηση στη συνέχεια με έναν φίλο για την τροπή της ζωής του μέσω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε, μου έδωσε την ιδέα και άρχισα να γράφω.

Για εσάς ποιο θα ήταν το πιο σπουδαίο κίνητρο για να ανοίγατε μια κλειστή πόρτα;

Αυτό που με διέκρινε από τα παιδικά μου χρόνια είναι η περιέργεια σε επίπεδο εξερεύνησης. Θεωρώ λοιπόν πως το κίνητρο για να ανοίξω μια κλειστή πόρτα είναι το δέλεαρ του άγνωστου και του ανεξερεύνητου.

Πόσο απέχει τελικά μια πράξη δειλίας από μια πράξη δύναμης;

Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει διαφορά, η οπτική γωνία αλλάζει και σαφώς το αποτέλεσμα παίζει τον καθοριστικό ρόλο. Για παράδειγμα μια αυτοκτονία κρύβει δύναμη προς το θάνατο αλλά αδυναμία προς τη ζωή.

Τι σας αρέσει να διαβάζεται;

Διαβάζω λίγο από όλα. Αγαπημένο είδος όμως είναι η αστυνομική λογοτεχνία και τα βιβλία που κρύβουν κομμάτια ψυχολογίας δημιουργώντας ερωτήματα και προβληματισμούς.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας