5 βασικές οδηγίες που θα σε προφυλάξουν από τον κορωνοϊό

Ο νέος κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο Covid-19 εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς σε όλο τον πλανήτη. Για να κρατήσεις τον ιό μακριά θα πρέπει να υιοθετήσεις μερικές βασικές συνήθειες.

Απόφυγε πολυσύχναστους χώρους

Εάν στην περιοχή όπου βρίσκεσαι υπάρχει έξαρση του ιού είναι καλό να αποφεύγεις για ένα διάστημα τις πολυσύχναστες εκδηλώσεις.

Μην φοράς μάσκα αν είσαι υγιής

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως η χρήση ιατρικής μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση του COVID-19 από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Συνίσταται για όσους εμφανίζουν από σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα έως ήπια καθώς και για όσους φροντίζουν ασθενείς. Η χρήση της από υγιείς ανθρώπους δεν παρέχει κάποια προστασία και δεν συνίσταται.

Πλένε τακτικά τα χέρια σου

Το τακτικό πλύσιμο χεριών σε συνδυασμό με τη χρήση αντισηπτικού, αλκοολούχου διαλύματος αποτελεί βασική μέθοδο πρόληψης εξάπλωσης του ιού. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί κανείς στην καθημερινότητά του είναι το τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με νερό και υγρό σαπούνι, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα. Στη συνέχεια προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

Μην αγγίζεις το πρόσωπό σου

Όταν βρίσκεσαι σε πολυσύχναστους χώρους, σε χώρους εργασίας ή χρησιμοποιείς τα Mέσα Mαζικής Mεταφοράς απόφυγε να αγγίζεις τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σου καθώς αποτελούν διόδους για την μετάδοση του ιού.

Καθάριζε συστηματικά την οθόνη του κινητού σου

Το smartphone αποτελεί προέκταση του χεριού μας κάθε ώρα της ημέρας γι’αυτό φρόντιζε να το καθαρίζεις με ήπια αντισηπτικά μαντηλάκια που περιέχουν αλκοολική αιθανόλη.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας