Η ηθοποιός Μαρίνα Καλογήρου μας μιλά για το πρώτο φυσικό Γυμνάσιο στην Ελλάδα!

Μπορεί κανείς να γνωρίζει ποια επαγγέλματα θα υπάρχουν σε 20 χρόνια από σήμερα; Μπορεί κανείς να γνωρίζει αν τον επόμενο χειμώνα τη θέση του COVID-19, δε θα την αντικαταστήσει μια άλλη νέα πρόκληση; Μπορεί κανείς να γνωρίζει αν η διαφορετικότητα θα τιμωρείται ή όχι; Μπορεί κανείς να γνωρίζει τι θα ορίζουν τα παιδιά μας ως Πολιτισμό; Η αδυναμία να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα επεσήμανε τη δημιουργία του μη κερδοσκοπικού Big Bang High School σε λίγους μήνες από τώρα, αφού η εκπαίδευση είναι η μόνη απάντηση στα απρόβλεπτα του μέλλοντος.

Ο τρόπος που θα εκπαιδευτεί ένας νέος άνθρωπος είναι ο τρόπος που θα στηθεί μια ολόκληρη νέα κοινωνία. Η αναγκαιότητα μιας πρωτοποριακής φυσικής εκπαίδευσης είναι η αναγκαιότητα μιας κοινωνικής μεταμόρφωσης.
Ένας καινούργιος άνθρωπος έρχεται στον κόσμο με μια άπειρη δυνατότητα που μέχρι τώρα η εκπαίδευση την περιορίζει και την κατευθύνει προς τα εκεί που ορίζουν οι κοινωνικές επιταγές κάθε εποχής.

Πως προέκυψε αυτή η ιδέα της εκπαίδευσης στην φύση;

«Ανατρέχοντας στην αρχή των πραγμάτων και ξανανοηματοδώντας τις λέξεις, καθώς η πραγματικότητα της εκπαίδευσης, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί αποδεικνύεται αναποτελεσματική. Δημιούργησε ανθρώπους με πτυχία και γνώσεις, που δεν φαίνεται να τους οδηγούν στο να συνδεθούν με τη ζωή και τον εαυτό τους .

Αποκομμένες πληροφορίες και εξειδικεύσεις, που στερούν τη δυνατότητα να δουν συνολικά το περιβάλλον και τον άνθρωπο ως πρόσωπο μέσα σε αυτό, με αποτέλεσμα στον 21ο αιώνα ο άνθρωπος να φαίνεται αδύναμος μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει έχοντας μια τεχνολογία στα χέρια του για την οποία δεν είναι ακόμα έτοιμος. H τεχνητή νοημοσύνη καλείται να δώσει απαντήσεις και το μέγα ερώτημα που τίθεται πια και είναι καίριο, είναι ποιος θα παίρνει αποφάσεις : οι μηχανές ή ο άνθρωπος ως έλλογο και ηθικό ον.

Ξαναορίζοντας την εκπαίδευση και την ανάγκη του ανθρώπου γι αυτήν ξαναγυρνάς στη φύση, εκεί όπου όλα είναι καθορισμένα με κανόνες και νόμους απαράβατους και αδιαμφισβήτητους. Εκεί συναντάς αξίες του σεβασμού, της προσφοράς, της ειλικρίνειας, της συμπερίληψης, της αρμονίας, της ισορροπίας, της υπευθυνότητας, που εμπεριέχονται σε έννοιες όπως του συστήματος, της αλλαγής, της εξέλιξης, της συνεργασίας, της επικοινωνίας, οι οποίες δημιουργούν συμπεριφορές λειτουργικές προς τη ζωή τον άνθρωπο το περιβάλλον.

Τα παιδιά που εκπαιδεύονται με αυτό τον τρόπο αντιλαμβάνονται τη φύση ως παιδαγωγό και μαθαίνουν μέσα από βαθιές βιωματικές εμπειρίες που τα συνδέουν με τον εαυτό τους και το περιβάλλον, για να καταλάβουν ποιοι είναι, ποιες είναι οι κλίσεις τους, ποιο είναι το νόημα της δικής τους ζωής και όχι των γονιών ή του περιβάλλοντος τους, και να το υπηρετήσουν. ‘Το παιδί που θα βγει από αυτή την εκπαίδευση δεν είναι ούτε δικαστικός, ούτε γιατρός… Πρώτα θα είναι άνθρωπος…’ Ζαν Ζακ Ρουσσώ», ανέφερε η Ελισάβετ Γεωργιάδου, νηπιαγωγός και ιδρυτικό μέλος της ΑΜΚΕ Big Bang Education.

Σύμφωνα με την ίδια, «είναι μια εκπαίδευση που ταιριάζει σε όλα τα παιδιά γιατί ικανοποιεί βαθιές τους ανάγκες για εξερεύνηση, ανακάλυψη, παιχνίδι, παρατήρηση, συνεργασία, συνύπαρξη. Είναι στη φύση και σύμφωνα με τη φύση του παιδιού».

Η ηθοποιός Μαρίνα Καλογήρου, μοιράστηκε μαζί μας αυτό το πολύτιμο όραμα. Ποιος είναι ο δικός της ρόλος σε αυτό το εγχείρημα; «Εγώ βρέθηκα εντελώς ξαφνικά να μετακομίζω από την Αθήνα στη Χαλκιδική για ένα ονειρικό σχολείο, μετά από απαίτηση του γιού μου. Όταν ήρθα και αντιλήφθηκα τη δουλειά που γίνεται εδώ, συνειδητοποίησα ότι πρέπει να τα αφήσω όλα και να στηρίξω αυτούς τους ανθρώπους στο όραμά τους.

Γι’ αυτό και αποφάσισα να βοηθήσω να δημιουργηθεί το γυμνάσιο του Big Bang για να συνεχίσει το όνειρο και στη δευτεροβάθμια μορφή του! Αυτό που κάνω αυτή τη στιγμή είναι ότι προσπαθώ να βρω τα χρήματα που χρειάζονται για τη δημιουργία του και παράλληλα δημιουργώ την ομάδα διοικητικών και εκπαιδευτικών του σχολείου. Η απόφαση να γίνει μη κερδοσκοπικό είναι η δική μας προσφορά στα παιδιά και την εκπαίδευση για τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε» εξήγησε η κ. Καλογήρου.

Φωτογραφίες: Νίκος Κουστένης

Στόχος είναι η λειτουργία και Γυμνασίου τον Σεπτέμβριο του 2021 στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα (ή ταυτόχρονα και στις δύο πόλεις).

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας