Νονοί: Συμβουλές για να μην… χάσετε τ’αυγά και τα πασχάλια

Γίνατε νονά ή νονός μέσα στη χρονιά και έχετε τρομοκρατηθεί; Μια νέα σχέση έχει αρχίσει ανάμεσα σε εσάς και τα βαφτιστήρια σας. Τώρα είστε ο πνευματικός γονιός του. Οι υποχρεώσεις σας βέβαια δεν σταματούν με την βάφτιση… Δώρα στην γιορτή και τα γενέθλια και φυσικά η λαμπάδα του Πάσχα προστίθενται από δω και στο εξής στον ετήσιο προϋπολογισμό σας. Η μυρωδιά του τσουρεκιού έχει πλέον απλωθεί σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού και η προσμονή της νονάς ώρα με την ώρα μεγαλώνει! Πόσα παιδιά αυτή την εποχή δεν θα είναι κολλημένα στο τζάμι, περιμένοντας την πολύχρωμη λαμπάδα και το δώρο τους; Περιμένοντας εσάς! Τη νονά και το νονό.

Απόφαση ζωής

«Μπορεί το πρώτο θέμα που απασχολεί, αν δεν προβληματίζει κιόλας, τα ζευγάρια όσον αφορά μια βάφτιση να είναι βεβαίως η επιλογή του ονόματος – που όσο εύκολο ακούγεται τόσο πιο δύσκολο καταλήγει συχνά να είναι στην πράξη. Το επόμενο βήμα ωστόσο, η επιλογή της νονάς ή του νονού, αποτελεί μια απόφαση που θα πρέπει να λαμβάνεται με σοβαρότητα. Αφορά μια σχέση ζωής αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για τον πνευματικό γονέα του παιδιού, με όλες τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται ένας τέτοιος ρόλος» τονίζει η ψυχολόγος κα Έφη Μακρή.

Σε μια εποχή άλλωστε που οι παραδόσεις ξεθωριάζουν, το έθιμο του νονού φαίνεται πως διατηρείται, όχι όμως αναλλοίωτο. Σύμφωνα με την κυρία Μακρή, «τα παλιότερα χρόνια οι γονείς του μωρού δεν ήταν παρόντες στην βάφτιση. Ήταν η γιαγιά του μωρού που το πρωί της Κυριακής το πήγαινε στην εκκλησία για να βαφτιστεί. Το έθιμο υπαγόρευε ο νονός, που ήταν πάντα ο ίδιος στην οικογένεια, να έπαιρνε λαδόπανο, την αλλαξιά, μια φορεσιά και τις λαμπάδες. Στην επιλογή του αφηνόταν το όνομα του μωρού το οποίο δεν γνώριζαν οι γονείς. Όταν λοιπόν το ανακοίνωνε στην εκκλησία, έτρεχαν τα παιδιά να το γνωστοποιήσουν και στους γονείς, οι οποίοι με την σειρά τους έδιναν χρήματα σε όποιο παιδί τους το έλεγε πρώτο».

Σημαντικός ρόλος

Ο πνευματικός γονιός μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικό πρόσωπο στη ζωή του παιδιού, αρκεί να αναλάβει με υπευθυνότητα το ρόλο του, δημιουργώντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης, αγάπης και διαθεσιμότητας. «Το παιδί μπορεί να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια να εκφράσει τυχόν σκέψεις και ανησυχίες του στο νονό. Και αυτό γιατί ενώ πρόκειται για ενήλικα – οπότε διαθέτει γνώση και εμπειρία καταστάσεων – δεν είναι ένα πρόσωπο εξουσίας όπως ο γονιός. Είναι ένα άτομο που πρέπει να το χαρακτηρίζει ανιδιοτελή αγάπη για το παιδί και παράλληλα καλείται να κρίνει και να λειτουργεί πιο αντικειμενικά και ίσως πιο αποστασιοποιημένα από τους γονείς».

«Μπορεί επομένως να γίνει ένας καλός φίλος τον οποίο το παιδί θα συμβουλεύεται και θα αγαπά. Ο νονός μπορεί να γίνει πρότυπο για το παιδί, παίζοντας έτσι έναν καταλυτικό ρόλο στη ζωή του. Τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές καταρχήν των γονιών τους και κατόπιν των ατόμων στο ευρύτερο οικογενειακό τους περιβάλλον. Ως εκ τούτου, ο νονός μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του και να συμβάλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του. Όλα αυτά βέβαια, δεδομένου ότι ο νονός θα βρίσκεται κοντά στο βαφτιστήρι του και θα είναι διαθέσιμος για εκείνο», εξηγεί η κυρία Μακρή.

Ένα δώρο δεν αρκεί

Συμβαίνει όμως πάντα αυτό; Δυστυχώς στις μέρες μας ο ρόλος του νονού δεν φαίνεται να έχει μείνει αλώβητος από τον καταναλωτισμό που επικρατεί, ακόμα και σε δύσκολες οικονομικά εποχές. Συχνά ο νονός, λόγω των έντονων ρυθμών της καθημερινότητας, εκπληρώνει μόνο τα υλικά καθήκοντα του, αγοράζοντας τα καθιερωμένα δώρα σε γιορτές και γενέθλια. Δεν ανταποκρίνεται όμως στις σημαντικότερες απαιτήσεις του ρόλου του ως πνευματικού γονέα: τις συναισθηματικές.

Μερικές φορές πάλι, ο νονός είναι απλώς κάποιος που συμμετείχε στο μυστήριο και που το παιδί γνωρίζει μόνο εξ ονόματος. Στις περιπτώσεις αυτές είναι συνήθως οι γονείς που καλούνται να αναλάβουν το ρόλο του νονού, αγοράζοντας παραδείγματος χάριν την λαμπάδα του παιδιού τους, λέγοντας συχνά πως είναι δώρο του νονού, σε μια προσπάθεια αποφυγής συναισθημάτων απογοήτευσης από την πλευρά του παιδιού. Στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την απογοήτευση των ίδιων των γονέων, μιας και η επιλογή τους αποτελεί μια επένδυση ζωής.

Η περιπέτεια μιας λαμπάδας

Οι συναισθηματικές απαιτήσεις είναι σίγουρα οι σημαντικότερες που έχει ένα παιδί από το νονό του ή τη νονά του, ας μην ξεχνάμε ωστόσο και τη χαρά που προσφέρει ένα απλό δώρο, και φυσικά ενόψει Πάσχα η λαμπάδα. Στην αγορά μπορεί κανείς να βρει μια τεράστια ποικιλία σε διάφορα χρώματα και αποχρώσεις, με τα πιο απίθανα στολίδια. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που η λαμπάδα είναι κυριολεκτικά συνοδευτικό του στολιδιού, αντί να συμβαίνει το αντίθετο.

Εκτός βέβαια από τον πολυπόθητο φορέα του αληθινού φωτός, σημειώστε τα λαχταριστά σοκολατένια αυγά και λαγουδάκια, αλλά και συνολάκια με ρούχα ή παπούτσια, που όλα τα παιδιά περιμένουν και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως θα είστε γι’αυτά οι καλύτεροι νονοί του κόσμου!

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας