Το μήλο κάτω από την μηλιά… ή 4 στοιχεία που κληρονομούμε από την μητέρα μας

Ένα κλισέ που αγαπάμε να μισούμε, αλλά αποδεικνύεται και επιστημονικά πως είναι πραγματικότητα, είναι αυτό που λέει ότι όσο μεγαλώνουμε μοιάζουμε στους γονείς μας, και πιο συγκεκριμένα (οι γυναίκες) στη μητέρα μας.

ΙQ όχι ραδικιού

Μια μεγάλη έρευνα σε ερευνητικό κέντρο της Σκωτίας, εξέτασε 12.000 άτομα ηλικίας από 14 ως 22 ετών ως προς το δείκτη ευφυίας τους, εξετάζοντας παράγοντες όπως η κοινωνικο-οικονομική τους κατάσταση και η εκπαίδευση. Κατέληξε ότι ο πιο αξιόπιστος δείκτης για τη νοημοσύνη των ατόμων ήταν το IQ της μητέρας τους.

Καλέ μου ύπνε…

Αν αντιμετωπίζεις δυσκολία στον ύπνο, τότε μάλλον φταίει η μητέρα σου. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά με μητέρες που υπέφεραν από αϋπνίες καταλήγουν να κοιμούνται λίγο μεγαλώνοντας. Παραδόξως, δεν παρατηρήθηκε η ίδια σύνδεση ανάμεσα σε ένα παιδί και τον πατέρα του.

Σφριγηλό δέρμα

Αν η μητέρα σου έχει νεανική, φρέσκια επιδερμίδα, το πιθανότερο είναι ότι θα την κληρονομήσεις μεγαλώνοντας. Έρευνες έχουν δείξει ότι το DNA από τα μιτοχόνδρια- που κληρονομούμε από τις μητέρες μας- μπορεί να ελέγξει την ταχύτητα της γήρανσης.

Εμμηνόπαυση

Φαίνεται ότι η ηλικία στην οποία θα έχεις εμμηνόπαυση, σχετίζεται με αυτήν που είχε η μητέρα σου. Έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες των οποίων οι μητέρες και οι αδερφές είχαν νωρίς ή αργά εμμηνόπαυση, είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν το ίδιο. Ωστόσο, οι ερευνητές γνωστοποιούν και άλλους παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτό, όπως το κάπνισμα που προκαλεί εμμηνόπαυση ως και δύο χρόνια νωρίτερα.

 

Για ακόμη περισσότερα θέματα επισκεφθείτε και το blog μου https://salysfilata.wordpress.com

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας