Ο τεμπέλης σύντροφος

Στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης όλοι και όλες γίναμε μάρτυρες ή θύματα της ανεργίας και της ζωής χωρίς εισόδημα. Μια καθημερινότητα γεμάτη άγχος για την επόμενη ημέρα, δυσκολία επιβίωσης και φυσικά προβλήματα στις σχέσεις μας. Πολλές σχέσεις διαλύθηκαν όταν τα οικονομικά προβλήματα έκαναν σχεδόν αδύνατη την διατήρηση του τρόπου ζωής του ζευγαριού.

Φανταστείτε λοιπόν αυτά τα προβλήματα, όχι επειδή η κρίση τα προκάλεσε στην σχέση σας αλλά επειδή ο σύντροφός σας αρνείται να δουλέψει.

Ναι, ναι καλά διαβάσατε και μην κάνετε ότι δεν γνωρίζετε κανέναν τέτοιον…

Είστε λοιπόν σε μια σχέση, συζείτε κι ο σύντροφός σας δεν θέλει να δουλέψει. Δεν το λέει φυσικά με αυτόν τον τρόπο. Εσείς κάνετε ένα σωρό προσπάθειες για να του βρείτε κάποια δουλειά για να βοηθάει στα οικονομικά του σπιτιού αλλά και της καθημερινότητάς σας και αυτός βρίσκει συνέχεια κάποια δικαιολογία.

Συνήθως οι δουλειές που του βρίσκεται δεν του ταιριάζουν. Δεν του προσδίδουν αρκετό κύρος όπως λέει. Δεν είναι πια 20 χρονών για να του δίνουν εντολές, οπότε δεν στέλνει καν το βιογραφικό του. Αφού έχει απορρίψει ένα σωρό δουλειές που του βρήκατε κι εσείς είστε στα όρια της παράνοιας, τότε είναι η στιγμή για να πάει στην επόμενη που θα του προτείνετε.

Πηγαίνει, κάνει ότι μπορεί για να μην τον προσλάβουν αλλά τον προσλαμβάνουν γιατί έχετε ήδη μιλήσει εσείς σε κάποιον γνωστό και μερικές μέρες αργότερα τον βρίσκεται το μεσημέρι στο σαλόνι να παίζει Pro και να πίνει μπύρες. Και σας ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι, κι η πίεση σας χτυπάει κόκκινο αλλά η κούραση από ένα 10ωρο στην καφετέρια που δουλεύετε δεν σας αφήνει να τα σπάσετε όλα μέσα στο σπίτι. “Έφυγα”, σας λέει χωρίς να σας κοιτάει.

Αυτοί εκεί ήθελαν κάποιον να δουλεύει όλη μέρα και να μην έχει κι άποψη για τίποτα. Εγώ δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος ρε μωράκι μου.

Γκοοοοοοοοοολ”.

Κι εκεί κάνετε το μεγαλύτερο λάθος της ζωής σας μέχρι εκείνη την στιγμή. Το δέχεσθε αμαχητί. Ίσως από την κούραση, ίσως επειδή είστε ερωτευμένη και τρώτε ότι κι αν σας πει, ίσως γιατί φοβάστε να μείνετε μόνη. Δυστυχώς όμως είστε ήδη μόνη. Μόνη σας αντιμετωπίζετε όλα τα άγχη και της δυσκολίες της ζωής και αυτός ανησυχεί μόνο για τα γκολ που θα φάει στο Pro.

Δεν βγαίνετε ποτέ για ένα ποτό ή ίσως για μια πίτσα γιατί τα λεφτά δεν περισσεύουν, με τους περισσότερους φίλους σας έχετε χαθεί γιατί δεν μπορείτε να ακολουθήσετε το πρόγραμμά τους και οι κολλητοί/ες σας εκνευρίζουν και τους αποφεύγετε γιατί σας αναγκάζουν να αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα.

Ξέρω ότι όταν ερωτευτείς δεν σκέφτεσαι πάντα λογικά (έχω ερωτευτεί κι εγώ παλιά, μιλάω εκ πείρας). Δεν πρέπει να χαλάμε τις σχέσεις μας με ευκολία. Ωστόσο οι σχέσεις μας πρέπει να μας ωθούν μπροστά, να μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Η τεμπελιά όμως μπορεί να αποτελέσει μεγάλη τροχοπέδη και καλό είναι όταν χρειαστεί να την αντιμετωπίσουμε, να το κάνουμε με θάρρος και με αποφασιστικότητα. Να βάλουμε εμείς τους όρους μας σε αυτό το παιχνίδι και να μην αφήσουμε τον σύντροφό μας να μας παρασύρει σε μια σχέση χωρίς ευοίωνο αύριο. Η ζωή είναι μικρή για να την περνάμε με άγχος και δυστυχία. Αγαπήστε τον εαυτό σας.

Vassilios L.

Περισσότερα κείμενα του μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://vassiliostales.wordpress.com

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας