Σου μιλάω, μ’ακούς;

Πιστεύω ότι ένα από τα παλιότερα και μόνιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σχέσεις μας είναι η επικοινωνία. Μάλλον πιο συγκεκριμένα η έλλειψη της επικοινωνίας μεταξύ των δύο ή περισσοτέρων μελών μιας σχέσης. Κι ενώ ο κόσμος αλλάζει, οι άνθρωποι συμπεριφέρονται διαφορετικά και η τεχνολογία τρέχει, όλα μοιάζουν να συνωμοτούν ώστε η έλλειψη επικοινωνίας στις σχέσεις να συνεχίσει να υπάρχει.

Υπήρξε ποτέ πραγματικά επικοινωνία;

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε είναι να νομίζουμε ότι επικοινωνούμε με τον σύντροφό μας ενώ στην πραγματικότητα δεν το καταφέραμε ποτέ. Δυστυχώς οι άνθρωποι είμαστε ευάλωτοι στον έρωτα και ο έρωτας δεν απαιτεί λεκτική επικοινωνία ή κατανόηση για να ανθίσει.

Ερωτευόμαστε την εικόνα ενός ανθρώπου, ένα πρόσωπο, ένα ελκυστικό σώμα ή ίσως μια ενδιαφέρουσα ιδιότητα όπως το επάγγελμα ή το οικονομικό status. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Στην σημερινή εποχή του internet πολλοί ερωτεύονται ένα avatar* όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό. Σε όλους αυτούς τους έρωτες και τις σχέσεις που ίσως προκύψουν, η επικοινωνία δεν έπαιξε μάλλον κυρίαρχο ρόλο.

Συνεχίσαμε λοιπόν να διατηρούμε μία σχέση με την ψευδαίσθηση της επικοινωνίας επειδή μόνο έτσι μπορούμε να δικαιολογήσουμε στον εαυτό μας την επιλογή μας. Φυσικά αυτή η κατάσταση έχει ημερομηνία λήξεως και όταν πια το αντιληφθούμε θα πρέπει να σκεφτούμε και να αξιολογήσουμε την δυνατότητα να αναπτύξουμε επικοινωνία.

Χαμένοι στην τεχνολογία

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια νέα κατηγορία έλλειψης επικοινωνίας που προέκυψε από την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Κονσόλες παιχνιδιών με ότι παιχνίδι μπορεί να φανταστεί κανείς για ενήλικες, virtual reality παιχνίδια ή ταινίες, smart κινητά τηλέφωνα, smart τηλεοράσεις, εύκολη πρόσβαση σε σχεδόν όλες τις ταινίες και τις σειρές που κυκλοφορούν και φυσικά social media καταλαμβάνουν τον ελεύθερο χρόνο μας. Πολλές φορές μοιάζουμε να έχουμε μεγαλύτερη επικοινωνία με όλες αυτές τις συσκευές παρά με τον σύντροφό μας.

Η διασκέδαση είναι εθιστική και πολλές φορές είναι η διέξοδος από την πραγματικότητα. Γιατί κάποιος να παλέψει για να δημιουργήσει και να διατηρήσει μια σχέση όταν μπορεί να περάσει πολύ καλά παίζοντας ποδόσφαιρo μέχρι το πρωί με φίλους ή ανεβάζοντας φωτογραφίες σε social media; Κάπου εδώ πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε για την ζωή μας. Όχι να ακυρώσουμε ή να απαγορεύσουμε κάτι αλλά να βρούμε τις ισορροπίες μας. Τις δικές μας ισορροπίες αλλά και τις ισορροπίες που χρειάζεται η σχέση μας για να επιζήσει.

Μια σχέση χρειάζεται έρωτα, αγάπη αλλά και επικοινωνία μεταξύ των μελών της για να μπορέσει να αναπτυχθεί. Μόνο με την επικοινωνία μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα κοινά μας σημεία με τον σύντροφό μας, τις διαφορές μας και φυσικά να βρούμε τρόπους να είμαστε και οι δύο ευτυχισμένοι. Γιατί στην τελική όλα γίνονται για την ευτυχία μας.

*είδωλο, διαδικτυακά η εικόνα του προφίλ σου

Vassilios L.

Περισσότερα κείμενα του μπορείτε να διαβάσετε εδώ https://vassiliostales.wordpress.com

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας