Ξενοδοχείο ή airbnb;

Ετοιμάζεις ταξιδάκι και θέλεις όπως είναι φυσικό να μειώσεις το κόστος όσο γίνεται, δίχως ωστόσο να χαλάσεις και την άνεση σου. Ένα ερώτημα τριγυρνά στο μυαλό σου όσον αφορά την διαμονή σου. Να διαλέξω ξενοδοχείο ή airbnb; Μέσα από τα ταξίδια μου τα τελευταία δέκα χρόνια θα σου πω τα εξής: Είχα καλές και κακές εμπειρίες τόσο σε ξενοδοχεία, όσο και σε σπίτια/ διαμερίσματα της airbnb.

Όσον αφορά την airbnb σαφέστατα και είναι πιο οικονομική η διαμονή, κυριώς αν θέλεις να μείνεις για πολλές μέρες στο προορισμό που θα επισκεφθείς. Νιώθεις σαν ντόπιος καθώς μένεις σε ένα σπίτι, οπότε βιώνεις καλύτερα την κουλτούρα της χώρας που επέλεξες να πας. Εννοείται πως για όσο θα μένεις εκεί φροντίζεις να έχεις το χώρο σου καθαρό, να μην ενοχλείς τους γείτονες, κτλ. αν δεν θέλεις να μπεις στην… μαύρη λίστα των επισκεπτών.

Ένα σημαντικό ζήτημα για την airbnb είναι η σωστή συννενόηση με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού/διαμερίσματος που θα διαλέξεις να μείνεις. Προσωπικά έχω να θυμάμαι μια τέλεια διαμονή σε διαμέρισμα στο Βερολίνο με την ιδιοκτήτρια να είναι απίστευτα ευγενική και εξυπηρετική μαζί μας. Δεν είχα ωστόσο και την ίδια εμπειρία στο Παρίσι. Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος ακύρωσε την κράτηση μας μία μέρα πριν από την άφιξη μας, δίχως να μας πει τον λόγο, απλά εξαφανίστηκε, και ψάχναμε για το που θα μείνουμε μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η airbnb σου επιστρέφει πίσω τα χρήματα σου, αλλά εσύ έχεις χάσει πολύτιμο χρόνο και αρκετή από την καλή σου διάθεση. Υπάρχει η δυνατότητα φυσικά να βρεις ένα άλλο σπίτι με το ποσό που έδωσες αντί να σου επιστραφεί πίσω, αρκεί η ακύρωση να μην γίνει την τελευταία στιγμή όπως στην δική μας περίπτωση.

Στο ξενοδοχείο δεν θα αντιμετωπίσεις κάτι τέτοιο. Μπορεί να συναντήσεις αγενές προσωπικό στην ρεσεψιόν αλλά δεν θα σου ακυρώσουν την κράτηση την τελευταία στιγμή. Επίσης αυτή η επιλογή είναι ιδανική αν η ώρα άφιξης σου είναι πολύ αργά το βράδυ για παράδειγμα και δεν θέλεις να συννενοήσε για το πως και από που θα παραλάβεις τα κλειδιά, προϋπόθεση βέβαια πως μιλάς αγγλικά ή γενικότερα γνωρίζεις ξένες γλώσσες. Θα πληρώσεις περισσότερα χρήματα στα οποία ωστόσο μπορεί να περιλαμβάνονται και κάποια γεύματα. Σε περίπτωση κάποιου προβλήματος έχεις την άμεση βοήθεια του προσωπικού.

Όπως καταλαβαίνεις με βάση τα παραπάνω, η επιλογή σου εξαρτάται καθαρά από το τι θέλεις από την διαμονή σου αλλά και από τον χαρακτήρα σου. Αν είσαι λίγο πιο περιπετειώδης μπορείς να δοκιμάσεις και την εμπειρία του airbnb. Αν θέλεις να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και να βάλεις το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη, τότε το ξενοδοχείο είναι η καλύτερη επιλογή για σένα.

Νίκη Κεφαλά

 

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας