Χαμένοι στην μετάφραση; Αυτές είναι οι βασικές λέξεις για όμορφα ταξίδια

Όσοι ταξιδεύετε συχνά θα γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι να ξέρουμε ξένες γλώσσες. Ακόμη, όμως, κι αν δεν μιλάτε άπταιστα 5-6 από αυτές, μπορείτε να έχετε πρόχειρες κάποιες λέξεις κι εκφράσεις που θα σας διευκολύνουν στα ταξίδια σας ώστε να μην… χαθείτε στην μετάφραση.

Τυπικές εκφράσεις
Ίσως το πιο βασικό της λίστας, αφού πρόκειται για εκφράσεις που χρησιμοποιούμε παντού. Στο επόμενό σας ταξίδι, λοιπόν, μάθετε το «καλησπέρα», «καλημέρα», «καληνύχτα», «ευχαριστώ», «παρακαλώ», «πώς είστε;», «δεν καταλαβαίνω» και «δεν μιλώ τη γλώσσα».

Ώρα για φαγητό
Αν είστε καλοφαγάδες μάθετε τις βασικές κατηγορίες «ορεκτικό», «κυρίως», «επιδόρπιο» στη γλώσσα της χώρας που επισκέπτεστε, έτσι ώστε να καταλαβαίνετε το μενού καλύτερα. Και κυρίως να μην παραγγείλετε κοτόπουλο και φάτε κρέας… αλόγου. Μάθετε ακόμη πώς λέγονται κάποια από τα αγαπημένα σας φαγητά, αλλά και τις λέξεις για τα ποτά και ροφήματα, όπως νερό, καφές, τσάι και μπίρα. Θα σας διευκολύνει, επίσης να μάθετε τη λέξη «χωρίς», αν δεν αγαπάτε π.χ. την ζάχαρη ή το γάλα.

Ορολογία αεροπλάνου
Πολλές ξένες αεροπορικές σε χώρες που δεν μιλούν αγγλικά, μπορεί να μην τα χρησιμοποιούν. Αν δεν θέλετε να ρωτάτε τις αεροσυνοδούς κάθε λίγο και λιγάκι, μάθετε λέξεις όπως «προσγείωση», «απογείωση», ζώνη», «επιλογές γεύματος» και «αναταράξεις».

Τι ώρα είναι;
Βεβαιωθείτε ότι ξέρετε να ρωτάτε την ώρα, τι ώρα ανοίγουν τα μαγαζιά και τα μουσεία και πώς να λέτε τις ώρες και τα λεπτά. Επίσης μην ξεχάσετε να συντονίσετε τα ρολόγια σας στην ώρα της χώρας που επισκέπτεστε.

Πληροφορίες επείγουσας ανάγκης
Αχρείαστες να είναι αλλά λέξεις όπως «αστυνομία», «νοσοκομείο», «πρεσβεία» είναι μερικές από εκείνες που χρειάζεται να γνωρίζετε, σε περίπτωση που βρεθείτε σε άσχημες καταστάσεις κατά το ταξίδι σας.

Λίγα πράγματα για τον εαυτό σας
Θα ήταν ωραίο να γνωρίζετε πώς να πείτε στη γλώσσα της χώρας που επισκέπτεστε τη χώρα σας, το λόγο που ταξιδεύετε και μερικά βασικά πράγματα για τον εαυτό σας (επάγγελμα, ηλικία, χόμπι) στις νέες σας γνωριμίες.

Πήγαινε-έλα
Οι λέξεις «τρένο», «μετρό», «σταθμός», «πιάτσα ταξί», «φέρι» και «αεροδρόμιο» θα σας φανούν χρήσιμες αν χρειαστεί να βγείτε έξω από το κέντρο της πόλης.

Τοποθεσία και οδηγίες
Άλλο ένα επίσης σημαντικό κομμάτι στις συνεννοήσεις σας στο εξωτερικό. Μάθετε το «δεξιά», «αριστερά», «πάνω, «κάτω», όπως επίσης και τα ονόματα σημαντικών οδών, αλλά και το μέρος που θα διαμείνετε.

Νομισματική ορολογία
Για να μην επιστρέψετε με άδειες τσέπες, θα πρέπει να μάθετε την ισοτιμία και να γνωρίζετε πώς να ρωτάτε στα μαγαζιά την τιμή ενός προϊόντος.

Καλό ταξίδι!

 

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας