Μελομακάρονα όλο γλύκα

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι… διαδρομές μας προς τα γλυκά αυξάνονται. Τα μελομακάρονα είναι μια νόστιμη και υγεινή επιλογή καθώς έχουν ως βάση τους το μέλι. Με την παρακάτω συνταγή εκτός από το να τα τρως, δεν θα χορταίνεις και να τα φτιάχνεις.

Δες περισσότερα για το μέλι εδώ:

10 λόγοι για να γλυκάνετε τα πάντα με μέλι

Τα υλικά μου: 

Για τη ζύμη:  4 φλ. λάδι,  1 φλ. ζάχαρη, 1 φλ. χυμό πορτοκάλι,  1 φλ. του καφέ κονιάκ,  2 κ.γ μαγειρική σόδα,  1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού,  2 κιλά αλεύρι.

Για το σιρόπι:  1 φλ. μέλι,  1 φλ. ζάχαρη,  1 1/2 φλ. νερό,  κανέλα,  1 φλούδα από πορτοκάλι.

Για το γαρνίρισμα:  1/2 κιλό καρύδια ψιλοκοπανισμένα,  λίγη κανέλα.

Πες μου τι κάνω: 

Χτύπησε καλά το λάδι και τη ζάχαρη, μέχρι να είναι όσο πιο ομογενοποιημένα γίνεται. Θα χρειαστείς το χυμό από ένα πορτοκάλι. Αρχικά τρίψε λίγη από τη φλούδα του για να πάρεις το ξύσμα. Σε ένα ποτήρι ρίξε τον χυμό από το πορτοκάλι, πρόσθεσε τη μαγειρική σόδα, το κονιάκ και το ξύσμα. Έπειτα ρίξε το αλεύρι και ξεκίνα το ζύμωμα, έως ότου απορροφηθεί όλο το αλεύρι.

Ξεκίνησε να πλάθεις τα μελομακάρονα. Σημαντικό tip: φρόντισε το μέγεθος από τα μελομακάρονα να είναι περίπου το μισό ή το 1/3 από όσο υπολογίζεις ότι το θέλεις. Αλλιώς θα σου βγουν τεράστια επειδή φουσκώνουν. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 στον αέρα, ψήνεις για 35 λεπτά.

Σειρά έχει το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάλε όλα τα υλικά μέσα και περίμενε μέχρι να βράσουν.  Το μέλι θα ήταν καλό να το έβαζες στο τέλος για να μην κάψει πολύ. Μόλις βράσει απόσυρε το κατσαρολάκι από τη φωτιά. Ρίξε το σιρόπι πάνω από τα μελομακάρονα και προσθέσε το ψιλοκοπανισμένο καρύδι και την κανέλα. Μια τελευταία συμβουλή. Για να μην σου σπάσουν τα μελομακάρονα, πρώτα βάλτα στην πιατέλα και μετά σιρόπιασε τα!

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας