Μπακαλιάρος-σκορδαλιά σημειώσατε Χ. Τα οφέλη και οι θερμίδες του.

Το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου, ο μπακαλιάρος με τη σκορδαλιά, μπορεί από μυρωδιά να μην λέει και πολλά, σε γεύση και οφέλη ωστόσο μας αποζημειώνει με το παραπάνω. Η θαλασσινή γεύση του μπακαλιάρου «δένει» με την έντονη γεύση της σκορδαλιάς και ο ουρανίσκος μας έχει γιορτή.

Μπακάλιαρος ο δυναμωτικός 

Εκτός του ότι είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ο μπακαλιάρος περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών και βιταμινών, ενώ ταυτόχρονα οι θερμίδες του φτάνουν τις 96, αν και πρέπει να σημειώσουμε ότι ανεβαίνουν με το τηγάνισμα και μπορεί να ξεπεράσουν και τις 200.

Το ψάρι αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12, ωφελώντας το νευρικό σύστημα, την παραγωγή DNA και ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ακόμη, περιέχει σελήνιο και ιώδιο που προάγουν την υγεία του θυρεοειδή και φώσφορο που βοηθάει στην παραγωγή ενέργειας και την αναγέννηση των ιστών και των κυττάρων.

Οι βιταμίνες Β6 και Β9 προστατεύουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα και τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου ενώ το κάλιο που περιέχει, συμβάλλει στην ισορροπία της αρτηριακής πίεσης. Το ασβέστιο και η βιταμίνη D του μπακαλιάρου κάνουν καλό στα οστά, ενώ η βιταμίνη Α ωφελεί την όραση και η Κ παίζει πρωταρχικό ρόλο στην πήξη του αίματος.

Στον μπακαλιάρο βρίσκουμε και χολίνη μια θρεπτική ουσία απαραίτητη για τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου, καθώς και για την επισκευή των κυτταρικών μεμβρανών. Φυσικά από το τόσο γευστικό αυτό ψάρι δεν λείπουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης, κάνουν καλό στον εγκέφαλο, το δέρμα και τα μαλλιά και μειώνουν τα τριγλυκερίδια του αίματος.

Αν και την ημέρα αυτή συνήθως τον προτιμάμε τηγανητό με κουρκούτι, καλό θα ήταν να τον δοκιμάσετε σε πιο αγνές μορφές, όπως ψητό, έτσι ώστε να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων και να μην καταστρέψετε σε τόσο μεγάλο βαθμό τα θρεπτικά συστατικά που με το τηγάνισμα εξαφανίζονται σε μεγάλο ποσοστό. Από την άλλη βέβαια, μια μέρα είναι, ας την ευχαριστηθούμε!

Σκορδαλιά μου μυρωδάτη

Φτιάχνεται είτε με πατάτα, είτε με ψωμί, ενώ κάποιοι την προτιμούν και με καρύδια, τα οποία λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνη, της χαρίζουν μια πιο υγιεινή χροιά. Είτε λόγω της πατάτας, είτε λόγω του καρυδιού, είτε λόγω του ψωμιού, η σκορδαλιά περιέχει φυτικές ίνες που μας χορταίνουν πιο εύκολα και πιο πολύ, ενώ αν την προτιμάτε με τον παραδοσιακό τρόπο, με πατάτα, θα ωφεληθείτε με βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Τα υλικά, όμως, που γεμίζουν τη σκορδαλιά με οφέλη είναι το σκόρδο και το ελαιόλαδο, τα οποία δρουν προς όφελος της καρδιάς, το καθένα με το δικό του τρόπο: το σκόρδο, από τη μία, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ το ελαιόλαδο από την άλλη, με τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βελτιώνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης. Το… μυρωδάτο σκόρδο έχει επίσης αντιβακτηριδιακές και αντιιικές ιδιότητες, καταπολεμώντας τα βακτήρια στον οργανισμό, ενώ σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C που περιέχει, είναι το τέλειο αντιβιοτικό.

Για το ελαιόλαδο, δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά, αφού τα οφέλη του είναι γνωστά και ξεπερνούν τη νοστιμιά του. Εκτός των ωφέλιμων μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, παρουσιάζει και αντιοξειδωτική δράση χάρη στη βιταμίνη Ε. Αντιοξειδωτικά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα μαζί βοηθούν στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου, του διαβήτη, κάποιων τύπων καρκίνου, ενώ ταυτόχρονα τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Οι θερμίδες της διαφέρουν, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής της, τη χρήση ψωμιού ή πατάτας, την ποσότητα ελαιολάδου που χρησιμοποιείται κ.λπ. Σε γενικές γραμμές, όμως, οι θερμίδες φτάνουν περίπου τις 95-100 σε 1 κουταλιά της σούπας και η παραλλαγή με τη χρήση των καρυδιών φαίνεται πως είναι μεν η πιο υγιεινή, αλλά ταυτόχρονα και η πιο θερμιδογόνος, λόγω των λιπαρών των καρυδιών.

Γι’ αυτό, λοιπόν, φροντίστε να απολαύσετε το γεύμα σας, χωρίς, όμως, να κάνετε υπερβολές στις ποσότητες. Παν μέτρον άριστον που έλεγαν και αρχαίοι πρόγονοι μας. Και μην ανησυχείτε για την αναπνοή σας, σήμερα το σκόρδο είναι η απαγορευμένη ευχαρίστηση όλων!

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας