H Google γιορτάζει σήμερα τα… πρέτσελ και εμείς βρήκαμε την καλύτερη συνταγή

Το πρέτσελ αποτελεί ένα ψημένο αρτοσκεύασμα που παρασκευάζεται από ζύμη και έχει το χαρακτηριστικό σχήμα κόμπου με τρεις τρύπες. Η συνταγή έρχεται από την Ευρώπη και ενδεχομένως μας την «χάρισαν» μοναχοί από τις αρχές του Μεσαίωνα.

Λεπτό, αλμυρό και σε σχήμα «χαλαρού κόμπου» έχει αγαπηθεί από πάρα πολλούς στις ΗΠΑ. Παρασκευασμένο από αλεύρι, μαγιά, νερό και αλάτι, το μέγεθος ενός κλασικού πρέτσελ σχεδόν ταυτίζεται με το δικό μας ελληνικό κουλούρι.

Τα υλικά μου

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κούπες χλιαρό νερό, 2 κουτ. σούπας ξερή μαγιά, 1/3 κούπας καστανή ζάχαρη, 1/3 κούπας ελαιόλαδο, 3 αυγά, 1 ασπράδι αυγού, 2 κουτ. γλυκού αλάτι, σουσάμι, λίγο χοντρό αλάτι.

Πες μου τι κάνω

Ανακατεύουμε στο μίξερ το αλεύρι με την μαγιά. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με το λάδι, τα 2 κουτ. γλυκού αλάτι και την ζάχαρη, μέχρι να διαλυθούν καλά. Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε τα 3 αυγά σε μέτρια ταχύτητα και έπειτα προσθέτουμε το μείγμα με το λάδι που φτιάξαμε και το αλεύρι με την μαγιά και χτυπάμε πάλι σε πιο δυνατή ταχύτητα.

Ρίχνουμε λίγο αλεύρι ακόμη μέχρι η ζύμη να γίνει σχετικά σφιχτή και την ζυμώνουμε με τα χέρια για 8-9 λεπτά για να γίνει ελαστική και να δέσει τελείως. Την σκεπάζουμε με μία πετσέτα για 1 ώρα για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.

Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο και το κόβουμε σε λωρίδες. Πλάθουμε “κορδόνια” μήκους 45-50 εκ. Σχηματίζουμε πρέτσελ και τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και τα αφήνουμε 15 λεπτά πριν τα ψήσουμε να φουσκώσουν λίγο ακόμη σκεπασμένα πάλι με την πετσέτα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο και παράλληλα χτυπάμε το ασπράδι και αλείφουμε τα πρέτσελ μας. Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι ή σουσάμι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν ωστε να μην σπάσουν.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας